biszkopt z malinami i galaretką

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

czas na maliny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj ( jeżeli są duże to 5)
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku
    2 łyżki mąki

    3 galaretki malinowe
    maliny - ilość wg uznania

    0,5 l śmietany 30%

    cukier puder

    blacha 35 na 20 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Bita śmietana

Biszkopt z malinami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, proszek. Blachę lekko nasmarować masłem i wyłożyć papierem śniadaniowym, wylać ciasto, piec 30 min. w 170 stopniach ( termoobieg ).
  • 2. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, przelać do dwóch miseczek albo szklanek i odstawić do stężenia ( może być przygotowana dzień wcześniej ). Pokroić.
  • 3. Trzecią galaretkę rozpuścić również w szklance wody. Odstawić do stężenia.
  • 4. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę.
  • 5. Biszkopt przekroić,
    wyłożyć część bitej śmietany z galaretką,
    poukładać świeże maliny i pokrojoną galaretkę,
    wyłożyć pozostałą bitą śmietanę.

    Ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować