Biszkopt z 3 musami i kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto o trzech smakach - słodkim, lekko kwaśnym i z nutą alkoholu. Dla dorosłych, idealne do kawy Pięknie prezentuje się na stole. Trochę pracochłonne ale warto wypróbować przepis.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Tłuszcz do formy
    Bułka tarta
    Składniki:
    Biszkopt
    4 jajka
    Szczypta soli
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka oleju
    1 łyżka gorącej wody
    Krem czekoladowy
    1 budyń czekoladowy
    ½ szklanki cukru pudru
    1 kieliszek spirytusu
    ½ l mleka
    2 łyżki cukru
    1 i 1/3 kostki masła
    Mus śliwkowy:
    6 dużych śliwek
    2 łyżki cukru
    1 galaretka śliwkowa
    Mus gruszkowy:
    2 duże gruszki
    2 łyżki cukru
    1 galaretka zielona
    Mus jabłkowy:

    2 duże jabłka
    2 łyżki cukru
    1 galaretka pomarańczowa
    Do dekoracji 1 opakowanie rurek z nadzieniem czekoladowym.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt z 3 musami i kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka posolić, dodać cukier, ubić robotem na puszystą masę aż rozpuści się cukier. Dodać wodę, olej, delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Tortownicę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części.
    Budyń ugotować z cukrem według przepisu na opakowaniu, wystudzić pod przykryciem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać porcjami budyń, utrzeć. Na koniec dodać porcjami spirytus, delikatnie wymieszać, do połączenia się składników.
    Śliwki rozgotować z cukrem, zmiksować, dodać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia się proszku, wystudzić(musu ma być szklanka). Podobnie wykonać mus gruszkowy i jabłkowy.
    Na spód ciasta wyłożyć część kremu, następnie mus gruszkowy. Przykryć drugim plackiem, położyć część kremu, mus śliwkowy, przykryć plackiem. Położyć krem, mus jabłkowy i dowolną dekorację. Brzegi ciasta delikatnie posmarować kremem, obłożyć rurkami. Schłodzić w lodówce około 3 godzin.

Porady

1.ciasto jesli ktoś uważa można lekko nawilżyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować