Biszkopt wiedeński ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Moje dzieci uwielbiają proste ciasta. Bez mas, galaretek itp. Tym razem, chcąc spełnić ich zachciankę, uszykowałam biszkopt ze śliwkami. Wzorowałam się na przepisie z "Kuchni polskiej" E. Adamskiej, ze zmianami aby było zdrowiej. W szykowaniu ciasta pomagał mi mały pomocnik - Igorek, lat 6.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej typ 500
    1 szklanka mąki żytniej typ 1850
    1/2 łyżeczki sodki
    5 jajek
    150g ksylitolu (może być też zwykły cukier)
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki kefiru
    300g śliwek
    gotowa przyprawa do słodkich ciast albo wymieszany cukier waniliowy z cynamonem, mielonymi goździkami i startą skórką z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt wiedeński ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik ustawiamy na temp. 185st.C, aby się nagrzał.
  • konkurs_dzieci2 2.
    Śliwki kroimy na połowy, wyciągamy pestki. Odkładamy je na później.
  • konkurs_dzieci2 3. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy.
    Dodajemy stopniowo mąkę i sodę, cały czas miksując.
    Olej przelewamy do rondelka, podgrzewamy aby był letni. Dodajemy do ciasta, razem z kefirem. Wszystko razem miksujemy dokładnie.
  • 4. Ciasto wylewamy do okrągłej formy.
    Na wierzchu układamy śliwki. Całość posypujemy mieszanką przypraw.
    Pieczemy ok. 25 minut.
  • konkurs_dzieci2 5. Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i rzucamy ciastem o blat z wysokości ok. 50cm.
    Zapobiegnie to opadaniu biszkoptu.

Porady

W zależności którą stroną wyłożymy śliwki na ciasto, śliwki albo zostaną na wierzchu albo wsiąkną w ciasto. Gdy śliwka będzie położoną skórą na dół, wtedy śliwka "pływa" po cieście, gdy skórką na wierzch - śliwka wsiąknie w środek wypieku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować