Biszkopt - według mnie idealny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, dalej ubijając. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle miksując. Obie mąki mieszam, przesiewam przez gęste sitko i delikatnie łączę z masą jajeczną /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
2.Wykładam papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm /boków formy niczym nie smaruję/ i przelewam do niej ciasto. W nagrzanym do 165*C piekarniku piekę 30 minut na środkowym poziomie piekarnika, z włączoną grzałką dolną i górną, bez termoobiegu.
3.Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta.
4.Boki oddzielam nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia.
Komentarze