Biszkopt - według mnie idealny

4.5 (155 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten biszkopt zawsze mi się udaje, piekę go bez proszku do pieczenia. Znakomicie nadaje się do przygotowania tortu nawet dla małych dzieci.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 110 gramów
    - mąka ziemniaczana: 40 gramów
    - cukier puder: 110 gramów
    - jajka (duże): 5 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt - według mnie idealny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, dalej ubijając. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle miksując. Obie mąki mieszam, przesiewam przez gęste sitko i delikatnie łączę z masą jajeczną /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
  • 2. Wykładam papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm /boków formy niczym nie smaruję/ i przelewam do niej ciasto. W nagrzanym do 165*C piekarniku piekę 30 minut na środkowym poziomie piekarnika, z włączoną grzałką dolną i górną, bez termoobiegu.
  • 3. Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta.
  • 4. Boki oddzielam nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować