Bigos świąteczny

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Bigos świąteczny

  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta kiszona: 2 kilogramy
    - przecier pomidorowy (słoiczek): 1 sztuka
    - pietruszka (duża): 1 sztuka
    - marchewka: 2 sztuki
    - przyprawa do bigosu: 1 opakowanie
    - ziarna pieprzu: 3 sztuki
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - wędliny (różne (szynka, kiełbasa, boczek...)): 80 dekagramów
    - suszone grzyby (garść): 1 sztuka
    - śliwki suszone: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Odciśniętą kapustę gdy trzeba rozdrabniamy i przekładamy do dużego garnka.
    Marchewkę,pietruszkę zetrzeć na tarce dodajemy do kapusty. Zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty, dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Suszone grzyby moczymy w wodzie, do miękkości. Następnie odcedzamy z wody.
    Wędliny drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany smalec, podsmażamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na smalcu.
  • 3. Z ugotowanej kapusty usuwamy nadmiar wody, dodajemy
    grzyby,wędliny,cebulę. Dodajemy przyprawy,śliwki suszone i gotujemy 30-40 minut.Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować