Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Odciśniętą kapustę gdy trzeba rozdrabniamy i przekładamy do dużego garnka.
Marchewkę,pietruszkę zetrzeć na tarce dodajemy do kapusty. Zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty, dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
2.Suszone grzyby moczymy w wodzie, do miękkości. Następnie odcedzamy z wody.
Wędliny drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany smalec, podsmażamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na smalcu.
3.Z ugotowanej kapusty usuwamy nadmiar wody, dodajemy
grzyby,wędliny,cebulę. Dodajemy przyprawy,śliwki suszone i gotujemy 30-40 minut.Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.
Komentarze