Bigos świąteczny

0 (0 ocen)

Pyszny bigos nie tylko w święta

Składniki:

  • • 2 kg kapusty kiszonej
    • 80 dag mięsa z karczku
    • 50 dag dobrej kiełbasy
    • 2 cebule
    • 2 marchewki
    • 1/3 szklanki suszonych grzybów
    • 1/2 szkl żurawiny suszonej
    • 2 duże ząbki czosnku
    • 2 łyżki miodu płynnego
    • 2 marchewki
    • 3 łyżki smalcu
    • 1 słoik przecieru pomidorowego mały
    • garść suszonych pomidorów
    • przyprawy
    • majeranek
    • swoją przyprawa uniwersalna przepis w mojej kolekcji
    • sól
    • pieprz
    • 1 łyżkę mąki
    • 5 kulek ziele angielskie
    • 2 duże liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę pokroić w dużą kostkę podsmażyć na łyżce smalcu dodać pokrojone w większą kostkę mięso dodać zmiażdżony czosnek przyprawy ziele angielskie 2 łyżki majeranku przyprawę uniwersalną.Smażyć aż odparuje woda i mięso się troszkę zrumieni
  • 2. • Na dno dużego garnka dać resztę smalcu wyłożyć część kiszonej kapusty drugą warstwę dać podsmażone mięso żurawiną suszone pomidory grzyby przykryć resztą kapusty Na górę kapusty wlać miód i rozsypać pokrojoną w grube plastry marchewkę zalać wszystko przecierem pomidorowym i wodą w której moczyły się grzyby
  • 3. • Dusić bigos na wolnym ogniu aż zmięknie marchew nie mieszać Na koniec dodać podsmażoną kiełbasę.Posypać górę bigosu łyżką mąki i wszystko wymieszać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Pomidor Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować