Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Cebulę pokroić w dużą kostkę podsmażyć na łyżce smalcu dodać pokrojone w większą kostkę mięso dodać zmiażdżony czosnek przyprawy ziele angielskie 2 łyżki majeranku przyprawę uniwersalną.Smażyć aż odparuje woda i mięso się troszkę zrumieni
2.• Na dno dużego garnka dać resztę smalcu wyłożyć część kiszonej kapusty drugą warstwę dać podsmażone mięso żurawiną suszone pomidory grzyby przykryć resztą kapusty Na górę kapusty wlać miód i rozsypać pokrojoną w grube plastry marchewkę zalać wszystko przecierem pomidorowym i wodą w której moczyły się grzyby
3.• Dusić bigos na wolnym ogniu aż zmięknie marchew nie mieszać Na koniec dodać podsmażoną kiełbasę.Posypać górę bigosu łyżką mąki i wszystko wymieszać
Komentarze