Bigos słodko-kwaśny na bogato

4.49 (156 ocen)

  • 2 godz.

Bigos to obowiazkowe danie na wszelkie świeta, uroczystosci rodzinne i nie tylko, najcześciej pomaga mi przy gotowaniu bigosu moja mama- Gotujemy go trzykrotnie.Polecam - smaczny i sycący.

  • 2 godz.

Składniki:

  • pół sporej główki białej kapusty
    1 \2 kg kapusty kiszonej
    2 cebule
    kawałek boczku wędzonego (około 200 g)
    1/2 kg mięsa wieprzowego najlepiej karkówki
    1/2 kg kiełbasy swojskiej
    100 g suszonych śliwek
    1/2 szklanki wina wytrawnego
    2 łyzki przecieru pomidorowego
    kilka kulek jałowca
    kilka kulek ziela angielskiego
    kilka liści laurowych
    pieprz ziarnisty
    rozmaryn
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos słodko-kwaśny na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Kapustę szatkujemy lub kroimy i i wkładamy do garnka, wrzucamy przyprawy, podlewamy wodą i zaczynamy gotowanie.Do lekko miękkiej kapusty dodajemy pokrojona na mniejsze kawałki kapuste kiszoną, mieszamy.Dodajemy tez podsmazony pokrojony w wieksza kostke boczek. , Gotujemy całośc na małym ogniu.

    Cebule kroimy w kostkę razem przesmażamy i przekładamy do garnka z kapustą.
    Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na tłuszczu. Podsmażone mięso przekładamy do garnka, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny mieszając od czasu do czasu i ewentualnie dolewając wody.Dodajemy znowU do smaku przyprawy oraz zioła.
    Bigos odstawiamy do ostygnięcia.
    2. Ostudzony bigos na nowo rozgrzewamy, dodajemy do niego śliwki, i znowu gotujemy przez około 2 godziny na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po kilku godzinach gotowania bigos pozostawiamy do ostygnięcia
    3
    Trzeci raz rozgrzewamy bios, dodajemy do niego przesmażone półplasterki kiełbasy , koncentrat pomidorowy , ewentualnie przyprawiamy do smaku i gotujemy go jeszcze trochę aby smak kiełbasy przegryzł się z kapustą.
    Smacznego:)

Porady

Bigos jest gotowy dzien wczesniej przed spozyciem by wszystkie przyprawy „się przegryzły ” i bigos oddał cały swój intensywny, słodko-kwaśny smak. z podanych składnków wychodzi spory barnek bigosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bigos

To może cię zainteresować