Jarski bigos przygotowany z warzyw zwiastujących zakończenie letnich zbiorów. Warto przygotować potrawę, by nacieszyć wzrok i podniebienie różnorodnością świeżych składników.
Składniki:
1 większa biała kapusta (700 g)
2 średnie cukinie (łącznie 400 g)
2 średnie marchewki (łącznie 200 g)
200 g oczyszczonej fasolki szparagowej
5 niedużych oczyszczonych pieczarek (łącznie 150 g)
12 cm – owy kawałek pora (100 g)
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanego koperku (np. nać kopru anyżowego – fenkuła)
1 łyżka posiekanego lubczyku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
5 łyżek oliwy lub oleju
2/3 szklanki wody
2/3 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka przyprawy typu Vegeta
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Bigos pożegnanie lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekanego pora oraz pokrojone na małe cząstki pieczarki. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Dołożyć poszatkowaną kapustę i krótko przesmażyć. Następnie wlać wodę, wsypać Vegetę i wymieszać. Dusić 15 min.
3.Po tym czasie do zawartości rondla dodać pokrojoną na małe kawałki fasolkę oraz obraną marchewkę i cukinię pokrojone na ćwierćplastry. Składniki wymieszać i dusić 10 min.
4.Następnie wlać przecier i dołożyć posiekane świeże zioła. Całość dusić jeszcze 10 – 15 min, aż wszystkie składniki będą miękkie. Potrawę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze