Bigos pożegnanie lata

0 (0 ocen)

Jarski bigos przygotowany z warzyw zwiastujących zakończenie letnich zbiorów. Warto przygotować potrawę, by nacieszyć wzrok i podniebienie różnorodnością świeżych składników.

Składniki:

  • 1 większa biała kapusta (700 g)
    2 średnie cukinie (łącznie 400 g)
    2 średnie marchewki (łącznie 200 g)
    200 g oczyszczonej fasolki szparagowej
    5 niedużych oczyszczonych pieczarek (łącznie 150 g)
    12 cm – owy kawałek pora (100 g)
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżki posiekanego koperku (np. nać kopru anyżowego – fenkuła)
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    5 łyżek oliwy lub oleju
    2/3 szklanki wody
    2/3 szklanki przecieru pomidorowego
    1 łyżka przyprawy typu Vegeta
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos pożegnanie lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos pożegnanie lata 1. W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekanego pora oraz pokrojone na małe cząstki pieczarki. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Bigos pożegnanie lata 2. Dołożyć poszatkowaną kapustę i krótko przesmażyć. Następnie wlać wodę, wsypać Vegetę i wymieszać. Dusić 15 min.
  • Bigos pożegnanie lata 3. Po tym czasie do zawartości rondla dodać pokrojoną na małe kawałki fasolkę oraz obraną marchewkę i cukinię pokrojone na ćwierćplastry. Składniki wymieszać i dusić 10 min.
  • Bigos pożegnanie lata 4. Następnie wlać przecier i dołożyć posiekane świeże zioła. Całość dusić jeszcze 10 – 15 min, aż wszystkie składniki będą miękkie. Potrawę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować