Bigos myśliwski

0 (0 ocen)

Bardzo aromatyczne danie.

Składniki:

  • Składniki :

    1/2 główki białej kapusty,
    400g kapusty kiszonej,
    1 cebula,
    400g dziczyzny,
    swojska wędzona kiełbasa,
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
    sól,
    pieprz,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    kminek,
    4-5 szt grzybów suszonych,
    2 łyżki masła,
    olej.

Bigos myśliwski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalej gorącą wodą i zostaw na 15 minut. Kapustę posiekaj. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą i zagotuj. Na patelni rozpuść masło i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż chwilę. Kapustę kiszoną opłucz i posiekaj. Wrzuć do cebuli i smaż chwilę. Dopraw kminkiem. Kapustę wraz z cebulą przełóż do gotującej się białej kapusty. Mięso potnij na kawałki i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełóż do kapusty. Kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż ( nie używałam żadnego tłuszczu do smażenia kiełbasy). Kiełbasę wrzuć do kapusty z mięsem. Dodaj koncentrat pomidorowy i grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Duś około 60 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy