"Bigos"bez kapusty

4.49 (191 ocen)

Nazywam go "kociołek pół kilo" bo wszystkich składników jest po pół kilo

Składniki:

  • Po pół kilo:
    -cebuli
    -pieczarek
    -marchwi
    -kiełbasy cienkiej(toruńska,podwawelska)
    -kiszonych ogórków
    -olej 2-3 łyżki
    -koncentrat pomidorowy 3 łyżki
    -sól ,pieprz,papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

"bigos"bez kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć talarki,dusimy na oleju, aż się zeszkli,dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy 5 minut.
    Przekładamy do garnka razem z puszczonym sokiem,podlewamy wodą,aby warzywa były zanurzone.
    Marchew obraną ścieramy na tartce na grubych oczkach i dodajemy do garnka,dusimy ok. 10 min.
    W tym czasie kiełbasę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki i podsmażamy na patelni,dodajemy do garnka i dalej dusimy.
    Ogórki ze skórką kroimy w kostkę dodajemy do garnka, przyprawiamy i dusimy,aż warzywa będą miękkie(ogórki pozostają chrupiące).
    Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.

Porady

Smakuje zarówno z dodatkiem ziemniaków jak i z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Pieczarki Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować