Bigos ze słodkiej kapusty - Bigos inaczej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam dania z kapusty. Będąc dzieckiem pamiętam jak mama przygotowywała taką kapustę od czasu do czasu na obiad. Spróbowałam odtworzyć smak bigosu ze słodkiej kapusty dodając pomidory w puszce.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty (ok.1-1,5 kg)
    2 szkl. wody
    1 mały przecier pomidorowy
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    ok. 200 g boczku w kawałkach lub kiełbasy
    1/2 łyżeczki chili w słoiczku
    1 łyżeczka czosnku w słoiczku lub 2 przeciśnięte ząbki czosnku
    pieprz i sól
    4 ziarenka ziela angielskiego
    10 ziarenek pieprzu
    5 listków laurowych
    1-2 płaskie łyżeczki kminku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos ze słodkiej kapusty - bigos inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i siekamy nożem w paski. Przekładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kminek, ziarenka pieprzu. Całość gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie kiełbasę/boczek kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni. Po tym czasie ogień zmniejszamy dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę, przecier pomidorowy, chili, czosnek, podsmażoną kiełbasę i gotujemy jeszcze ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Porady

Kapustkę podajemy z pieczywem, młodymi ziemniaczkami lub jako dodatek do dań mięsnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Bigos ze słodkiej kapusty

4.5 (147 ocen)

Bigos ze słodkiej kapusty

Konto nieaktywne ... 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować