Bigos z papryką

4.5 (188 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam młodą kapustkę - łatwo się sieka, szybko gotuje i wybornie smakuje :)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 młoda kapusta biała
    1 duża papryka
    2 pętka kiełbasy
    2 cebule
    1 marchewka
    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    2-3 łyżeczki przyprawy do bigosu/dań z kapusty
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    sól
    pieprz (może być ziołowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, kiełbasę kroimy w półplasterki, cebule w kostkę, a paprykę w cienkie paski. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    (Poszczególne czynności zawsze wykonują w tzw. międzyczasie.
  • 2. Do garnka wlewamy pół szklanki wody, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i kapustę. Dusimy aż puści sok i zmniejszy objętość.
  • 3. W tym czasie podsmażamy na odrobinie oleju kapustę i cebulę. Dodajemy do kapusty. Dorzucamy również paprykę i marchewkę.
  • 4. Gdy kapusta będzie miękka doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do bigosu i koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze chwilę.
    Najlepiej podać z chlebem lub ziemniakami.

Porady

Po ugotowaniu można bigos posypać świeżym lub mrożonym koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować