Bigos z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy, kiełbasę kroimy w półplasterki, cebule w kostkę, a paprykę w cienkie paski. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
(Poszczególne czynności zawsze wykonują w tzw. międzyczasie.
2.Do garnka wlewamy pół szklanki wody, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i kapustę. Dusimy aż puści sok i zmniejszy objętość.
3.W tym czasie podsmażamy na odrobinie oleju kapustę i cebulę. Dodajemy do kapusty. Dorzucamy również paprykę i marchewkę.
4.Gdy kapusta będzie miękka doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do bigosu i koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze chwilę.
Najlepiej podać z chlebem lub ziemniakami.
Porady
Po ugotowaniu można bigos posypać świeżym lub mrożonym koperkiem.
Komentarze