BIGOS Z KIEŁBASĄ I BOCZKIEM

4.49 (206 ocen)

młoda kapust oraz kiszona wymieszana razem tworzy idealny duet na bigos uwielbiam

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    1 Główka kapusty świeżej
    1,5 kg kapusty kiszonej
    1 kg kiełbasy wolińskiej
    500 gram boczku wędzonego
    4 duże cebule
    5 ząbków czosnku
    Majeranek
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    Ziele angielskie
    Liść laurowy
    Cukier
    Vegeta
    Pieprz


Wystaw ocenę:

4.49 (206 ocen)

Bigos z kiełbasą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21w51hl 1. WYKONANIE
    Kapustę kiszoną przelewamy wodą i siekamy na mniejsze kawałki wkładamy do dużego szerokiego garnka by dobrze mam się mieszało . zalewamy wodą do przykrycia kapusty. Wkładamy ziele angielskie i liscia laurowego. Gotujemy do momentu aż kapusta będzie miękka. W tym czasie gdy kapusta się gotuję siekamy kapustę biała i odkładamy następnie obieramy cebulę i ją siekamy . kiełbasę i boczek kroimy w kostkę odpowiednią dla nas. Na patelni lub w większym garnku przesmażamy boczek aż puści swój tłuszczyk , dokładamy kiełbasę wolińską i razem smażymy , dokładamy pokrojona w kostkę cebulę i wszystko razem przesmażamy . Jak kapusta kiszona jest miękka dokładamy kapustę młodą . wszystko razem mieszamy i gotujemy tak długo aż kapustą będzie miękka . Wtedy dokładamy przesmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulką, wszystko razem mieszamy . dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy . Doprawiamy Vegetą cukrem , pieprzem majerankiem , zmiażdżonym czosnkiem . można też dodać koperek .

Porady

Kapustę młoda czy kiszoną gotujemy zawsze bez przykrycia bo uwalniają sie olejki eteryczne które mogą szkodzić zdrowiu podczas gotowania czy duszenia pod przykryciem . Warto o tym pamietać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Boczek Cebula Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować