Bigos z kabaczka

4.5 (181 ocen)

Jest to mój ulubiony bigosik w tym sezonie. Smakuje jak prawdziwy bigos tylko zamiast kapusty jest kabaczek

Składniki:

  • -1,5 kg kabaczka
    -2 duże cebule
    -2 kiełbasy
    -10 dag wędzonego boczku
    -3 łyżki koncentratu pomidorowego
    -2 listki laurowe
    -4 ziarenka ziela angielskiego
    -1/4 szklanki wody
    -olej do smażenia
    -sól, pieprz
    -przyprawa do bigosu

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z kabaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczek umyć i obrać ze skóry, wybrać miąższ z pestkami, pokroić w kostkę, dać na sito i posolić. Zostawić na ok 10 minut aż puści wodę.Odcedzić.
    Cebulę, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju w głębokim garnku( najpierw wrzucić boczek potem kiełbasę i cebulę).
    Gdy cebula się zeszkli dodać kabaczek, ziele angielskie, liść laurowy i polać wodą. Dusić pod przykryciem aż kabaczek będzie miękki ale chrupiący.
    Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić przyprawą do bigosu sola i pieprzem gotować jeszcze 5 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować