Jest to mój ulubiony bigosik w tym sezonie. Smakuje jak prawdziwy bigos tylko zamiast kapusty jest kabaczek
Składniki:
-1,5 kg kabaczka
-2 duże cebule
-2 kiełbasy
-10 dag wędzonego boczku
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-2 listki laurowe
-4 ziarenka ziela angielskiego
-1/4 szklanki wody
-olej do smażenia
-sól, pieprz
-przyprawa do bigosu
Bigos z kabaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczek umyć i obrać ze skóry, wybrać miąższ z pestkami, pokroić w kostkę, dać na sito i posolić. Zostawić na ok 10 minut aż puści wodę.Odcedzić.
Cebulę, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju w głębokim garnku( najpierw wrzucić boczek potem kiełbasę i cebulę).
Gdy cebula się zeszkli dodać kabaczek, ziele angielskie, liść laurowy i polać wodą. Dusić pod przykryciem aż kabaczek będzie miękki ale chrupiący.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić przyprawą do bigosu sola i pieprzem gotować jeszcze 5 min
Komentarze