Bigos z innej beczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest to moja wersja, zdrowsza bigosu, który standardowym składnikiem jest kapusta, urozmaicona czerwoną papryką, groszkiem, pieczarkami, marchewką i pietruszką. Podane z kaszą kuskus. To połączenie stanowi jedność. Razem wszystko wyśmienicie smakuje, jest pożywne i mało kaloryczne.

Składniki:

  • Na 2 osoby:
    - 2 szkl. kapusty białej poszatkowanej
    - 1 mała papryka czerwona
    - 1 marchew
    - ok. 7 cm korzenia pietruszki
    - 2-3 łyżki mrożonego groszku
    - 6 szt. małych pieczarek
    - 1/2 torebeczki kuskus
    - 1 łyżka kopru
    - 1 i 1/2 kostki rosołowej
    - 2 szkl. wody do bigosu
    - 1/2 szkl. wody do kuskus
    - 1/3 łyżeczki soli
    - pieprz do smaku
    - 1 filet z kurczaka
    - 1 kiełbaska drobiowa
    - 1 łyżka przyprawy do drobiu
    - 1/2 łyżeczki soli do kuskus
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z innej beczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę wrzucamy do garnka. Paprykę kroimy w kosteczkę. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do kapusty wraz z groszkiem i obranymi pieczarkami ( w całości lub połówki ). Zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy kapusta zmieni kolor dodajemy kostki rosołowe.
    Czas gotowania to ok 40-50 min.
  • 2. Fileta i kiełbaskę kroimy w kostkę. Przyprawiamy. Podsmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz ).
  • 3. Kaszę kuskus zalewamy wodą na patelni. Solimy i gotujemy ok. 5 min. aż spęcznieje. Nakładamy na talerzyk, posypujemy koprem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować