bigos z grzybami suszonymi

4.45 (154 ocen)

robię go na takie dni bez mięsa, albo w okresie postu czy dla odmiany. bardzo lubimy z mężem grzyby - dużo ich zbieramy i cieszymy się mini do kolejnych zbiorów.

Składniki:

  • to tak mniej więcej dla 6 osób:
    1,5 kg kiszonej kapusty
    30-40 dkg suszonych grzybów?( głównie podgrzybki i prawdziwki ale nadają się wszystkie jadalne)-można użyć pieczarek tak trochę ponad 1 kg
    1 opakowanie przyprawy do bigosu ( kamis lub pymat)
    1 duża cebula
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu czarnego( ja dodaję pieprz grubo mielony)
    sól na końcu do smaku- bo pamiętamy że kapusta kwaśna ale i słona

    zasmażka:
    4-5 łyżki oleju lnianego/rzepakowego
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.45 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z grzybami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kapustę należy opłukać, odcisnąć i jeśli zachodzi taka potrzeba pokroić drobniej. zalej wodą i zagotuj.
    po zagotowaniu, gdyby kapusta była za kwaśna odcedź i dolej wody.(nie wylewaj tak od razu tej odcedzonej wody z sokiem bo może się w trakcie gotowania okazać że jest za mało kwaśna i wtedy można dolać tej wody) gotujemy około 1 godziny z drobno pokrojoną cebulką, liśćmi laurowymi i reszta przypraw.
  • 2. grzyby moczymy, opłukamy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i zachowujemy 2 szklanki wywaru z grzybów.
    grzyby jeśli są w dużych kawałkach kroimy drobniej i dodajemy do kapusty.
    gotujemy około 40 min aż się wszystko połączy i będzie miękkie.
    gdyby bigos był za mało kwaśny dodajemy sok z kapusty a gdyby nie naszedł grzybami dodajemy wywar z grzybów.
  • 3. na koniec robimy zasmażkę, dodajemy do bigosu, równo rozprowadzamy i gotujemy z zasmażką około 5-10 min.
    podajemy z ziemniakami lub do chleba.

    smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.84 (195 ocen)

Bigos z suszonymi grzybami

To może cię zainteresować