2 średnie kapusty
200 g mięsa z łopatki
3 żeberka
200 g pieczeni wieprzowej lub innej
100 g cienkiej kiełbasy
300 g wołowiny w sosie własnym (puszka)
200 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy do bigosu
2 ząbki czosnku
2 cebule
smalec do smażenia
pieprz, sól, liść laurowy, majeranek,ziele angielskie
Bigos z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowe mięso i żeberka obsmażyć na złoty kolor, dodać kilka łyżek wody i dusić pod przykryciem. w między czasie cebulę pokroić w kostkę i razem z przyprawami dodać do mięsa. Dusić do miękkości.
2.Kapustę posiekać i obgotować. Odsączyć z wody dodać mięso. Kiełbasę pokroić w paski, podsmażyć i dodać do kapusty. Pieczone mięso i wołowinę pokroić w kostkę i też włożyć do kapusty.Na koniec dodać koncentrat, wymieszać i przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika z temp. 200*C na 40 minut.
3.Czosnek drobno posiekać i dodać do bigosu 10 minut przed końcem pieczenia, sprawdzić smak, jeżeli trzeba to jeszcze można doprawić przyprawami i odrobiną octu lub kwasku cytrynowego.
Komentarze