Bigos z białej kapusty

4.5 (195 ocen)

Smakuje o każdej porze roku

Składniki:

  • 2 średnie kapusty
    200 g mięsa z łopatki
    3 żeberka
    200 g pieczeni wieprzowej lub innej
    100 g cienkiej kiełbasy
    300 g wołowiny w sosie własnym (puszka)
    200 g koncentratu pomidorowego
    1 łyżka przyprawy do bigosu
    2 ząbki czosnku
    2 cebule
    smalec do smażenia
    pieprz, sól, liść laurowy, majeranek,ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe mięso i żeberka obsmażyć na złoty kolor, dodać kilka łyżek wody i dusić pod przykryciem. w między czasie cebulę pokroić w kostkę i razem z przyprawami dodać do mięsa. Dusić do miękkości.
  • 2. Kapustę posiekać i obgotować. Odsączyć z wody dodać mięso. Kiełbasę pokroić w paski, podsmażyć i dodać do kapusty. Pieczone mięso i wołowinę pokroić w kostkę i też włożyć do kapusty.Na koniec dodać koncentrat, wymieszać i przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika z temp. 200*C na 40 minut.
  • 3. Czosnek drobno posiekać i dodać do bigosu 10 minut przed końcem pieczenia, sprawdzić smak, jeżeli trzeba to jeszcze można doprawić przyprawami i odrobiną octu lub kwasku cytrynowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować