Bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min

By zachwycić podniebienia mojej całej rodziny w okresie letnim serwuje im ten oto bigos.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 głowka kapusty
    2 pętka kiełbasy podwawelskiej
    pół kg żeberek lub kości
    30 dag boczku
    koperek
    marchew
    sól,pieprz, ziele angielskie, liść laurowy do smaku
    litr wody
    tłuszcz do smażenia
    tłuszcz i mąkę do zaprawienia
    3 łyżki koncentratu pomidorowyego
    kieliszek czerwonego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka wlewamy połowę wody oraz marchewkę
    żeberka lub kości gotujemy w oddzielnym garnku ponieważ kapusta młoda gotuje się bardzo szybo
    kiełbasę i boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni
    wrzucamy do kapustyrazem z tłuszczem na którym się smażyły
    mięso oddzielamy od kości i też wrzucamy do garnka i wlewamy wodę w której się gotowały kości
    dodajemy przyprawy i trzy łużki koncentratu wszystko mieszamy
    z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę wkładamy do kapusty i wszystko starannie mieszamy
    na sam koniec dodać kieliszek wina który wyostrzy smak i zapach

Porady

1. jeżeli w kapuście ugotowanej jest za dużo wody można odlać jej nadmiar 2. koperek może być też zarówno suszony jak i mrożony

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować