Bieszczadzkie pierogi gryczane z białym serem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dziś coś smacznego i poszukiwanego przez turystów Pierogi z kaszą gryczaną - Łemkowie- Bojkowie zostawili ja wykorzystuję .

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto

    4 szklanki mąki z roztocza

    sól

    1,5 szklanki goracego mleka

    3 łyżki oleju

    farsz

    1/2 kg kaszy gryczanej

    30 dag sera białego tłustego

    sól

    pieprz

    świeża mięta

    1 duża cebula

    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Bieszczadzkie pierogi gryczane z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę solimy ją do smaku. Mleko podgrzewamy do ok 70 stopni, dodajemy olej.Mieszamy i wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Pięknie wyrobione odstawiamy na ok 10 min.

  • farsz z kaszy gryczanej do pierogów 2. Kasze gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Cebule siekamy i smażymy na maśle. Podsmażoną cebulkę dodajemy do ugotowanej kaszy mieszamy dodajemy ser biały . Wyrabiamy farsz doprawiając go solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną mięte. Jeszcze raz mieszamy.
  • 3. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zaklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować