Biedroneczki z masy cukrowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
2.Z czerwonej masy robimy kulkę, lekko spłaszczamy. Na środku kulki robimy nożykiem kreseczkę.
3.Z czarnej masy robimy maleńkie czarne kuleczki i nakładamy je na czerwona kuleczkę. Następnie zrób większą kulkę i lekko zrób z niej owal i przyklej do biedronki jako główkę.
4.Z czarnej masy zrób cienki wałek i potnij na 1 cm kawałki, aby zrobić nóżki biedronce przyklejejąc je od spodu..
5.Z białej masy zrób małe kuleczki i naklej na główkę biedronki tworząc oczka. Do oczek dorób z czarnej masy maleńkie kuleczki aby zrobić źrenice.
Porady
Z masy cukrowej można wykonać dowolne ozdoby.
link do tortu na którym sa biedroneczki.
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-koniczynka-z-biedronkami
Komentarze