Tort Biedroneczka mojej Urszulki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

I jak tu nie dodać tego mini torcika,którego sama wykonała moja 5-letnia córeczka:) Jestem z niej dumna :) Jej pomysł i jej wykonanie -rośnie moja następczyni.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 okrągły biszkopcik
    2 jajka
    2 łyżka mąki pszennej
    0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    troszkę proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru

    potrzebna miska metalowa lub żaroodporna ok 17cm

    krem czekoladowy Nutella lub dżem

    krem maślany:
    2 łyżki masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny

    masa cukrowa:
    czerwona około 200 gram
    czarna 100 gram
    biała i niebieska na oczka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort biedroneczka mojej urszulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je do metalowej lub żaroodpornej miseczki aby wyszła nam kopuła biedronki . Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez około 15-20 min.
  • Biszkopt
2. Po wystudzeniu wyjąć z miski biszkopt. Przekrawamy w poprzek na pół .
  • czekolada 3. Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i miksuj około 3 minut.
    Na biszkopt kładziemy krem czekoladowy lekko podgrzany ,aby nam się ładnie rozprowadzał. Przykrywamy wypukłym biszkoptem. Wierzch tortu smarujemy kremem czekoladowym (chwilę schładzamy), a następnie kremem maślanym.
    Tak posmarowany tort wstawiam na pół godziny do lodówki.
  • masa cukrowa 4. Czerwoną masę cukrową rozwałkować.
  • masa cukrowa 5. Następnie obłożyć nią nasz torcik i dokładnie wygładzić na wierzchu ,aby nie było zagnieceń. Nadmiar masy na dole odciąć nożykiem.
  • Masa cukrowa 6. Rozwałkować czarną masę cukrową.
  • ozdoby z masy cukrowej 7. Za pomocą metalowej końcówki od dekorowania kremu wycinamy niewielkie kółeczka,które posłużą nam za kropeczki biedronki.
  • ozdabianie torcika 8. Nakładamy na torcika kropki biedroneczki.
  • lepimy oczka 9. Z czarnej masy robimy większą kulkę aby zrobić głowę. Następnie zrób dwie małe białe kuleczki jako oczka.
  • oczka 10. Na białe kuleczki przyklej mniejsze niebieskie kropeczki.
  • gotowe 11. Z czarnej masy robimy cienki wałeczek, który kładziemy na środku biedronki przez jej długość. Z czarnej masy robimy nóżki, czułka i gotowe.
  • buzi-buzi 12. Jeszcze buzi-buzi i do lodówki.

Porady

Nie nakładaj masy cukrowej na masę śmietanową ponieważ rozpłynie się jak lody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Nutella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować