Biber dolmasi - turecka faszerowana papryka

4.5 (197 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Papryka faszerowana na sposób turecki, rewelacyjna przystawka!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - papryka zielona: 12 sztuk
    - mięso mielone: 100 gramów
    - ryż: 200 gramów
    - cebula: 3 sztuki
    - suszona mięta: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - pomidorów (z każdego odciąć 12 "czapeczek"): 3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Biber dolmasi - turecka faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, osuszyć i usunąć z niej gniazda nasienne. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Zabieramy się za przygotowanie farszu – mieszamy ze sobą wszystkie składniki kolejno – mięso, ryż, posiekana cebula, suszona mięta, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz – wszystko zalewamy 1 szklanką wody, dokładnie mieszamy i faszerujemy paprykę, na wierzch układamy pomidora. Układamy ją w płaskim garnku i zalewamy osoloną wodą, gotujemy przez 30-35 minut. Podajemy na ciepło lub zimno, według upodobania. Najlepiej z delikatnym jogurtem naturalnym tak jak podają ją w Turcji. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować