Biały ser w panierce

4.48 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kuchnią zajmuję się od czasu, gdy wyjechałem z domu na studia. Gotuję głównie dla mojej dziewczyny. A pomysły biorę po prostu z głowy. Ser w panierce jest moim popisowym daniem.

Składniki:

  • 1/2 kg białego sera w kostce (polecam dobry ser wiejski)
    2 jajka
    przyprawa do kurczaka
    curry
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Biały ser w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biały ser w panierce 1. Ser kroimy w plastry grubości od 1 do 1,5 cm, ale możemy także pokroić w dowolne kształty.
  • 2. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Do masy dodajemy dość sporo przyprawy do kurczaka i curry do smaku. Mieszamy.
  • 3. Plastry sera zanurzamy w masie jajecznej, a następnie starannie obtaczamy w bułce tartej.
  • 4. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy opanierowane plastry sera.
    Najpierw smażymy na wolnym ogniu z jednej strony, a gdy ser
    lekko zmięknie, trochę zwiększamy ogień, aby panierka zrumieniła się na jasnozłoty kolor. Kotlety ostrożnie odwracamy łopatką na drugą stronę i smażymy do zrumienienia panierki.
  • 5. Kotlety z białego sera podajemy ze świeżym pieczywem. Najlepiej smakują na gorąco, prosto z patelni.

Porady

● Plastry sera nie powinny być zbyt cienkie, bo w przeciwnym razie podczas smażenia mogą się rozpaść. ● Zamiast w bułce tartej plastry sera można panierować w drobno zmielonych otrębach. ● Do smażonego sera możemy podać dowolną ulubioną surówkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować