Biały ser

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ser zrobiony w domu smakuje dużo lepiej niż ten kupny......

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki
    mleko ( zwykłe nie UHT )( to mleko jest do ukwaszenia) 2.5 litra +
    mleko (nie UHT do zalania ) 1 litr

Biały ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    1

    Dwa i pół litra mleka wlewamy do dużego szklanego lub plastikowego pojemnika. Odstawiamy do ukwaszenia w cieple na około półtorej doby. Ja robię to w plastykowym wiaderku.
  • 2. 2

    Jak mleko jest już ukwaszone , gotujemy 1 litr mleka .Zalewamy to ukwaszone gorącym. Na sicie rozkładamy gazę i jak mleko się wychłodzi, ostrożnie je przelewamy na sito. Czekamy do całkowitego odcieknięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy