Biały puszek z rabarbarem

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Biały puszek zapowiadał się kusząco i taki też się okazał. Jedynie biały nie wyszedł, bo za długo go trzymałam w piecu - ale co tam, znikał w oka mgnieniu!

  • 60 min

Składniki:

  • 2 jaja
    1/2 szklanki brązowego cukru
    6 łyżek śmietany śmietany 18%
    2 łyżki oleju
    1 łyżka rumu
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 g rabarbaru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biały puszek z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. aja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej, rum i miksujemy jeszcze przez pięć minut. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz partiami mąkę - cały czas miksując. Gdy ciasto zgęstnieje, ale cały czas będzie lekko lejące wykładamy je na blachę (24x24) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy.
  • 2. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na około 1 cm kawałki - mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na wierzch ciasta.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
    Wielbiciele cukru przed podaniem posypują puszka cukrem pudrem ;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować