Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi i żurawiną

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz.

Inna wersja tradycyjnego bloku z herbatnikami lub orzechami – ciasta z mojego dzieciństwa. Biała czekolada zastąpiła kakao, płatki kukurydziane herbatniki a zamiast orzechów dodałam żurawinę. Efekt końcowy zaskoczył wszystkich.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g mleka w proszku
    200g masła extra
    100g białej czekolady
    1 szklanka cukru
    1 szklanka suszonej żurawiny
    200g płatków kukurydzianych
    40g gorzkiej czekolady
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Blok czekoladowy

Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ogv0ln 1. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • image-0agisk3 2. W rondelku zagotować 3/4 szklanki wody dodać pokrojone w kawałki masło i cukier. Całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji.
  • image-0ffftg1 3. Żurawinę bardzo drobno pokroić .
  • image-2ammdxq 4. Do miski wsypać mleko w proszku, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz czekoladę. Całość wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Następnie do masy dodać 150g płatków oraz żurawinę, wszystko ponownie wymieszać.
  • image-1wtdn45 5. Masę wylać do keksówki natłuszczonej olejem i wyłożonej folią spożywczą. Na wierzchu posypać płatkami kukurydzianymi i wstawić
    do lodówki aż ciasto zastygnie.
  • image-2253lof 6. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy, usunąć folię i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować