Biały blok czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Blok był zawsze związany z moim dzieciństwem. Nie mogłam się doczekać kiedy mama go przygotuje. Teraz sama mając rodzinę robię go dla moich dzieci.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g mleka w proszku
    1/2 szkl. wody
    1/3 szkl. cukru
    120g masła
    2 łyżki suszonej aronii
    garść rodzynek
    garść jagód goji
    50g białej czekolady
    2-3 łyżki kandyzowanej papai
    skórka kandyzowana z pomarańczy
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biały blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronię zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
    Masło, wodę i cukier umieszczamy w rondelku.
    Podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą.
    Następnie gotową masę ściągamy z ognia.
    Mleko w proszku przesiewamy przez sitko.
    Masę przelewamy do mleka i miksujemy do połączenia składników.
    Następnie dodajemy rodzynki, żurawinę, kandyzowane skórki owoców, odsączoną aronię oraz pokruszoną czekoladę.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
    Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią aluminiową.
    Chłodzimy w lodówce (najlepiej przez całą noc).
    Blok czekoladowy kroimy i zjadamy ze smakiem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować