Biały barszcz

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smaczna ,zupka o kwaskowym smaku można podawać z ziemniakami lub grubym makaronem

  • 50 min

Składniki:

  • Kość wieprzowa lub porcja rosołowa do nagotowania ,śmietana
    mąka do zagęszczenia ,majeranek ,pieprz .laurowe liście ,sól
    angielskie ziele ,ząbek czosnku ,marchew ,pietruszka seler ,2-3łyżki soku z cytryny

Biały barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody .wkładamy porcję rosołową i gotujemy wywar.

    Gdy wywar będzie gotowy to go przecedzić ,zagęścić 2 łyżkami mąki w 2 szklankach wody , dodać
    sok z cytryny i 1 łyżeczkę cukru wsypać majeranek i opieprzyć
    .Odstawić z ognia wlać kubek lub pół kubka słodkiej śmietany według uznania .Ugotowane jajka pokroić w połówki i wrzucić do zupy .Doprawić do smaku
    Podawać z ziemniakami lub makaronem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy