Biała kiełbasa pieczona z porem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od zamarynowania kiełbaski dzień wcześniej - najlepiej wieczorem. Kropimy drobno pora oraz cebulę, mieszamy w misce, solimy i doprawiamy pozostałymi przyprawami. Mieszamy warzywa i władamy do nich surową białą kiełbasę. Zagrzebujemy ją w cebuli i porze żeby przeszła smakiem warzyw. Tak zostawiamy na noc. Następnego dnia przygotowujemy płaskie naczynie żaroodporne lub blaszkę. Smarujemy je smalcem i wykładamy większość warzyw, na warzywa wykładamy zamarynowaną kiełbasę. Pomiędzy pętka wykładamy resztę warzyw. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, kiełbaskę pieczemy około godziny - aż kiełbaski się zrumienią. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub pieczywem.
Porady
Do warzyw możemy dodać obrane jabłuszko - smak będzie wówczas podkręcony i lekko winny.
Komentarze