biała kiełbasa pieczona w boczku i jabłkach

4.5 (186 ocen)

  • 45 min

Biała kiełbasa nadaje się nie tylko do żurku, choć najczęściej do niego jest wykorzystana. Przygotowana w poniższy sposób jest świetna na obiad, w połączeniu z ziemniakami i buraczkami. Jest bardzo aromatyczna i rozpływa się w ustach. Polecam np. na Wielkanoc

  • 45 min

Składniki:

  • 4 białe kiełbaski parzone
    8 długich plastrów boczku
    2 jabłka
    2 łyżki oleju
    słodka i ostra papryka
    pieprz
    ząbek czosnku
    1/2 szklanki cydru lub soku jabłkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa pieczona w boczku i jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • białe kiełbaski w boczki i jabłkach 1. Olej wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem i przyprawami. Natrzeć kiełbaski i plastry boczku. Kiełbaski podzielić na połówki i każdą owijać w boczek. Spinać wykałaczkami.
  • białe kiełbaski w boczku i jabłkach 2. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jabłka pokroić na cząstki oblożyć nimi kiełbaski. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. W połowie pieczenia polać cydrem lub sokiem a pod koniec jeszcze raz polać je wytworzonym sosem.

Porady

Po wyjęciu kiełbasek jabłka i sos można zmiksować i takim sosem polać kiełbaski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Cydr Jabłka Kiełbasa Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować