Biała kaszanka z suszonymi pomidorami, na gęsich wątróbkach

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej, pęczaku z dodatkiem ostrego sosu z papryczek chili, suszonych pomidorów i gęsich wątróbek.

  • 6 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kasza gryczana 3 szklanki
    kasza pęczak 1 szklanka
    wątróbki z gęsi 50 dag
    suszone pomidory 15 dag
    ostry sos z papryczek chili 3-4 łyżki
    majeranek 3 łyżki
    papryka słodka mielona 1 łyżka
    sól do smaku
    pieprz ziołowy 1 łyżka
    wywar z gotowania mięs i warzyw 2 litry
    jelito wieprzowe cienkie 28/30 4-5 metrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kaszanka z suszonymi pomidorami, na gęsich wątróbkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zrobienia kaszanki wykorzystałam wywar z gotowania mięs do pasztetu. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Wątróbki z gęsi płuczemy, odcinamy ścięgna i błony, moczymy w kilku wodach. Smażymy na gorącym tłuszczu, nie solimy. Usmażone, ostudzone wątróbki i suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy wątróbki, pomidory, ostry sos z papryczek chili, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita robiąc takie wianuszki kaszanek. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, takie jak kiełbaski śląskie. Parzymy 35 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować