Biała dama z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Masę przelewany do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tylko spód) i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
2.Krem śmietanowo-serowy: brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę przestudzić ale nie powinna być całkiem zimna. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno stopniowo dodając cukier puder. Porcjami dodawać ser a na koniec dodać żelatynę. Łyżką domieszać brzoskwinie.
3.Krem adwokatowy: adwokata i szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać budyń i obie mąki. Wlać na gotujące mleko. Zagotować ciągle mieszając. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimną masę.
4.Przełożenie: biszkopt-krem śmietanowo - serowy- biszkopt- krem adwokatowy- starta czekolada
Porady
Biszkopty możemy lekko nasączyć sokiem z brzoskwiń.
Masło powinno mieć temperaturę pokojową.
Komentarze