Bezowe szaleństwo z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

Jeśli lubicie bezy to mam coś dla Was!

Składniki:

  • BEZA:
    2 białka jajek rozmiar L (białko należy oddzielić 3-4 godziny wcześniej i pozostawić w temperaturze pokojowej)
    130 g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    KREM CZEKOLADOWY:
    100 g miękkiego masła
    100 ml śmietanki 30%
    200 g czekolady śmietankowej gorzkiej
    kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezowe szaleństwo z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bezy
    Białka ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy stopniowo dodawać cukier z cukrem wanilinowym. Ubijamy do momentu, aż piana zacznie lśnić.
    Na 2 kawałkach papieru pergaminowego rysujemy 6 krążków o średnicy 6 cm i wykładamy nimi blachy do pieczenia.
    Ubite białka przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy 6 płaskich krążków na pergaminie oraz 6 wyższych rozetek („kapelusz”) o średnicy 6 cm.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 140°C, w tej temperaturze pieczemy bezy przez pierwsze 20 minut; następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Taka ilość czasu spowoduje, że bezy będą chrupiące z zewnątrz, ale ciągliwe w środku. Jeżeli chcemy mieć bezy całkowicie suche, należy zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć jeszcze około 40-45 minut. Odstawiamy do wystudzenia
    KREM CZEKOLADOWY:
    Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach, śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią startą czekoladę. Dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy miękkie masło.
    Na płaski spód wystudzonej bezy dajemy krem czekoladowy, następnie przykrywamy rozetką. Bezy dekorujemy kakao. Smacznego:) Dawid
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować