Nadmiar białek po kruchych wypiekach najczęściej pożytkuję w postaci bez, tortów bezowych, które zawsze mają wzięcie. Przy niewielkim nakładzie pracy możecie stworzyć coś nieziemskiego
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na około 12 sztuk
białka z jaj 100 g
cukier kryształ 200 g
skrobia ziemniaczana 2 łyżki
Bezowe gniazda z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Białka w temperaturze pokojowej umieszczam w misie ( szklana bądź metalowa ) robota kuchennego, ubiłam na sztywno na najwyższych obrotach. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodaję partiami cukier najlepiej po łyżce stale miksując, aż do jego rozpuszczenia. Mąkę ziemniaczaną dodaję na sam koniec, mieszam na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Czas ubijania masy bezowej to 5-8 minut, w zależności od posiadanego miksera. Masa powinna być gęsta i lśniąca, a mieszana powinna zachowywać swój kształt. Wówczas masę bezową przekładam do rękawa cukierniczego z tylką o odpowiednim otworze. Następnie na papier do pieczenia wyciskam masę tworząc początkowo dno gniazda kierując szprycę okrężnymi ruchami ku górze formując boki, zachowując ostrożność ponieważ krzywe ściany mogą się zapadać, deformować. Czas suszenia, należy dopasować do wielkości bezy i posiadanego piekarnika. Moje gniazda suszyły się w czasie 2 godzin, w temperaturze 90-100°C góra/dół. Bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Gniazda wypełnić bitą śmietaną z wierzchu polać frużeliną truskawkową
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na najwyższych obrotach miksera, kontrolując konsystencję. Bitą śmietanę łatwo przebić dlatego nie należy miksować zbyt długo. Dodaję cukier puder i miksuję tylko do połączenia na najniższych obrotach miksera.
Komentarze