Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Beza królowa, choć wydaje się trudna w cale taka nie jest !

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki
    BEZA;

    białka 120 g ok 3szt
    cukier puder 240 g
    mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

    MASA I OWOCE;

    śmietana kremówka 600 g kremówka 36%
    truskawki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BEZA ;
    Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając, masa ma być szklista, na koniec dodajemy mąkę, mieszamy, przekładamy do rękawa cukierniczego i na formę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy zgrabne ciasteczka, należy zachować odstęp ok 2cm z każdej str. bo urosną.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160st. pieczemy ok 10min, po tym czasie zmniejszamy do 130st i suszymy ok 40 min, następnie zmniejszamy do 80st i kolejne 30 min.
    Wszystko zależy od wielkości ciastek i tego czy chcemy w środku mieć je ciągnące czy kruszące się.


    MASA ;
    Ubijamy śmietanę, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią zimne bezy, na wierzch układamy truskawki, najlepiej spożyć do 12h.


    Same suche bezy można przechowywać w szczelnym zamknięciu nawet kilak tygodni.


Porady

NIGDY nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, można pod koniec sprawdzić czy nas zadowala beza, ale nie wczesniej niż po 60min

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować