Bezowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z solą w schłodzonej misce. Gdy utworzy się mocna piana, zaczynamy dodawać po trochu cukier, miksując po każdej porcji. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodajemy sok z cytryny i barwnik (ilość dawkujemy według zaleceń na opakowaniu). Miksujemy do całkowitego połączenia składników. Gotową masą napełniamy szprycę cukierniczą (lub rękaw) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem formując kształt choinki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st. (termoobieg) i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 st. W drzwiczki wkładamy drewnianą łyżkę, by piekarnik został lekko uchylony. Bezy suszymy przez 1,5 godziny, następnie zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostudzenia. Przestudzone ozdabiamy perełkami i śnieżnymi płatkami, używając miodu jak kleju. Gotowe można wstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby miód stwardniał (dzięki temu cukrowe groszki nie odpadną). Szczelnie zamknięte wytrzymają około 2-3 tygodni.
Komentarze