Bezglutenowy Seromakowiec z gotowej masy makowej

4.49 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dla wielu (w tym również mnie) połączenie idealne, czyli dwa ciasta w jednym, połączenie sernika i makowca :) Seromakowca możecie również przygotować na kruchym, podpieczonym wcześniej spodzie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa makowa:

    850-900 g gotowej masy makowej Helio**
    3 jajka
    100 g mielonych migdałów lub innych orzechów
    70 g wiórków kokosowych Helio
    1 budyń waniliowy w proszku (bezglutenowy)

    Masa serowa:

    1 kg twarogu w wiaderku
    1 - 1,5 szkl. cukru pudru
    1 łyżka domowego cukru z wanilią
    150 g masła, w temperaturze pokojowej
    5 jajek
    1 budyń waniliowy w proszku (bezglutenowy)
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezglutenowy seromakowiec z gotowej masy makowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę makową łączymy z jajkami,wiórkami, mielonymi orzechami i budyniem. Masę makową wylewamy do blachy o wymiarach ok. 25x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozprowadzamy.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z masłem. Następnie stopniowo dodajemy ser, budyń w proszku i krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier z wanilia i cukier puder. Pianę delikatnie mieszamy szpatułką z masą serową.
  • 3. Masę serową wylewamy na warstwę makową. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 170 C piekarniku przez ok. 50 minut. Gdyby wierzch sera za szybko się przyrumienił, przykrywamy wierzch blachy folią aluminiową. Po upieczeniu seromakowiec zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonym drzwiczkami przynajmniej przez ok. 30 minut. Ostygnięte ciasto odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

* Seromakowca można udekorować rozpuszczoną czekoladą, lukrem lub domową polewą kakaową. **Masa Helio jest bezglutenowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować