Bezglutenowy jabłecznik na kruchym spodzie

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Słodka propozycję deseru z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Wypiek jest bezglutenowy w związku z tym jest idealny dla osób posiadających alergię na gluten jak i dla osób lubiących poznawać nowe smaki kulinarne. 1 kawałek ciasta zawiera 303 kcal i WW- 4gorąco polecam !

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Dolna warstwa ciasta :
    Mąką kukurydziana-1 szklanka (115g)
    Mąką ziemniaczana- 1 szklanka (160g)
    Cukier- 1/3 szklanki (70g)
    Proszek do pieczenia bezglutenowy- 2 łyżeczki
    Jajka- 2 sztuki
    Margaryna mleczna- 1/3 kostki

    Masa jabłkowa:
    Jabłka- 3 sztuki (600g)
    Cukier- 6 łyżeczek (60g)
    Cynamon

    Kruszonka:
    Margaryna mleczna- 1/3 kostki
    Cukier- 4 łyżki (40g)
    Mąka kukurydziana- 3 łyżki (30g)
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Bezglutenowy jabłecznik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja wbić do miski, dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, cukier i margarynę. Ciasto ugnieść na gładką konsystencję.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, dodać cynamon i cukier, dusić na ogniu dolewając co jakiś czas wodę. Czynność ta powinna trwać, aż do momentu uzyskania miękkich rozpadających sie kawałków jabłek. Schłodzić.
  • 3. Tortownicę wyłożyć papierem,na spód położyć ciasto, następnie tę warstwę kłaść masę z jabłek
  • 4. Margarynę ugnieść z cukrem i mąką kukurydzianą, odrywać kawałki układając na cieście (kruszonka nie przykryje całej powierzchni ciasta, pod wpływem temperatury trochę się "rozleje")
  • 5. Piec w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Porady

Z przepisu wychodzi ciasto wysokości około 3-4 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować