Jabłecznik jaglany z pianką i dużą ilością cynamonu, Idealny dla osób na diecie bezglutenowej. Dodatkowo możemy go jeść bez wyrzutów sumienia bowiem nie zawiera masła, przetworzonej mąki oraz cukru. Na zdrowie!
2 godz.
Składniki:
Spód:
-300g kaszy jaglanej
-3 żółtka
-mleczko kokosowe (400ml) wstawione do lodówki na około 2-3 ( tylko gęstą masę używamy)
-50g budyniu waniliowego bezglutenowego
-100g mąki kokosowej lub wiórek kokosowych
-2 łyżki kakao bez glutenu (najlepiej certyfikowane)
-łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (BIO)-pół banana
(jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej, śmiało użyj niecertyfikowanych produktów)
Bezglutenowy jabłecznik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę delikatnie podprażamy na patelni. Następnie przekładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem(tak aby tylko przykryć kaszę). Gotujemy około 15 min pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy kaszę aby do siebie "doszła"
Studzimy, dodajemy żółtka, mleko kokosowe, banana. Wszystko blendujemy na gęsty krem. Wrzucamy resztę składników czyli: mąka kokosowa, proszek do pieczenia oraz budyń. Mieszamy i rozdzielamy na dwie warstwy. Jedną zostawamy, a do drugiej dodajemy kakao i mieszamy.
Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy waniliową masę, a na nią kakaową.
Pieczemy 30 min (około 180-200C)
W między czasie przygotowujemy owoce:
jabłka obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do garnuszka, posypujemy cynamonem i prażymy aż do odparowania wody. Studzimy.
Białka jaja wraz z ksylitolem ubijamy na sztywną pianę
Na upieczony spód wykładamy ostudzony mus jabłkowy, a na nie ubitą pianę z białek.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 min (180C)
Chłodzimy w lodówce (najlepiej smakuje nastepnego dnia , wtedy spód będzie twardzszy)
Komentarze