Bezglutenowy jabłecznik z pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jabłecznik jaglany z pianką i dużą ilością cynamonu, Idealny dla osób na diecie bezglutenowej. Dodatkowo możemy go jeść bez wyrzutów sumienia bowiem nie zawiera masła, przetworzonej mąki oraz cukru. Na zdrowie!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    -300g kaszy jaglanej
    -3 żółtka
    -mleczko kokosowe (400ml) wstawione do lodówki na około 2-3 ( tylko gęstą masę używamy)
    -50g budyniu waniliowego bezglutenowego
    -100g mąki kokosowej lub wiórek kokosowych
    -2 łyżki kakao bez glutenu (najlepiej certyfikowane)
    -łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (BIO)-pół banana

    (jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej, śmiało użyj niecertyfikowanych produktów)

    Masa owocowa:
    -1kg jabłek-potarty cynamon

    Wierzch ciasta:
    -3 białka jaja
    -2 łyżki ksylitolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy

Bezglutenowy jabłecznik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę delikatnie podprażamy na patelni. Następnie przekładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem(tak aby tylko przykryć kaszę). Gotujemy około 15 min pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy kaszę aby do siebie "doszła"
    Studzimy, dodajemy żółtka, mleko kokosowe, banana. Wszystko blendujemy na gęsty krem. Wrzucamy resztę składników czyli: mąka kokosowa, proszek do pieczenia oraz budyń. Mieszamy i rozdzielamy na dwie warstwy. Jedną zostawamy, a do drugiej dodajemy kakao i mieszamy.
    Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy waniliową masę, a na nią kakaową.
    Pieczemy 30 min (około 180-200C)

    W między czasie przygotowujemy owoce:
    jabłka obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do garnuszka, posypujemy cynamonem i prażymy aż do odparowania wody. Studzimy.
    Białka jaja wraz z ksylitolem ubijamy na sztywną pianę

    Na upieczony spód wykładamy ostudzony mus jabłkowy, a na nie ubitą pianę z białek.
    Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 min (180C)

    Chłodzimy w lodówce (najlepiej smakuje nastepnego dnia , wtedy spód będzie twardzszy)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować