Bezglutenowy chleb bez mąki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Zapraszam na pyszny, domowy chlebek bezglutenowy.

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • 200 g otrębów gryczanych
    pół szkl jogurtu naturalnego
    7 g suszonych drożdży
    pół szklanki mleka
    2 jajka
    4 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
    1 łyżeczka soli

Bezglutenowy chleb bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej miseczce mieszamy otręby, drożdże, skrobię kukurydzianą i sól. W drugiej miseczce mieszamy jogurt naturalny, mleko i jajka. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy.Konsystencja ciasta jest dość luźna. Keksówkę 12x24wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z foremki i studzimy. Kroimy dopiero całkowicie wystudzony chleb.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy