Bezglutenowe placuszki z serka wiejskiego z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam placuszki z serka wiejskiego, bo zawsze wychodzą takie delikatne i można nadawać im rozmaitego smaku.Placuszki (akurat te) są odpowiednie dla osób będących na diecie bezglutenowej, gdyż użyłam mąki jaglanej oraz kokosowej.

  • 20 min

Składniki:

  • (około 15-18 sztuk)
    200g serka wiejskiego
    1 jajko
    3-4 łyżki mąki jaglanej (płaskie)
    2 łyżki mąki kokosowej (płaskie)
    2 łyżki ksylitolu (płaskie; w zależności od słodkości truskawek)
    1 łyżka cukru waniliowego (płaska)
    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    150-200g truskawek
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Bezglutenowe placuszki z serka wiejskiego z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-222r3h6 1. Serek (nie dusić grudek) zmiksować z żółtkiem i następnie połączyć z cukrami, obiema mąkami oraz sodą oczyszczoną.
    Białko ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej.
    Dodać truskawki pokrojone na grubsze plasterki.
    Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty.
  • image-18jqm8y 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta.
    (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
    (Uważać, bo są bardzo delikatne i najlepiej przewracaj je za pomocą szerokiej łopatki.)
  • 3. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
    (Na zimno również świetnie smakują.)

Porady

Można zastosować mąkę pszenną - wtedy należy dodać jej odrobinę mniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować