Bezglutenowe serniczki z chia

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nasiona chia fajnie "chrupią", są prawie bez smaku, ale posiadają bardzo dużo właściwości odżywczych. Ma dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, zawierają witamin, minerałów i co najważniejsze - dużo przeciwutleniaczy.Mój sernik jest bez mąki i małą ilość cukru ale mimo to smakuje wyśmienicie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • porcja na ok. 7 muffinek sernikowych:
    200 g mielonego białego sera z wiaderka
    1/2 szklanki mleka
    2 zaokrąglone łyżki chia
    2 zaokrąglone łyżki cukru
    2 duże jajka

Bezglutenowe serniczki z chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanki wlać mleko, wsypać nasiona chia, wymieszać, odstawić do ich napęcznienia na ok. 15 minut.
  • 2. Do miski wyłożyć ser, dodać cukier i jajka, krótko zmiksować. Dodać napęczniałe chia, wymieszać łyżką do jednolitego rozprowadzenia nasion.
  • 3. Masę serową wyłożyć do papierowych papilotek ułożonych w metalowej formie na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i zaraz przykręcić go do 150 C. Piec ok. 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy