Bezglutenowe korzenne ciasto z powidłami.

4.5 (189 ocen)

  • 50 min

Idealny przepis dla osób na diecie bezglutenowej, które tęsknią za słodkościami do kawy. Wyśmienite ciasto pachnące piernikiem.

  • 50 min

Składniki:

  • 150g mąki ryżowej, 75g mąki kukurydzianej, 75g mąki migdałowej (zmielonych migdałów), 100g masła, 50g cukru trzcinowego, 200ml mleka, 2 jajka, 3 łyżki kremu czekoladowego, 3 łyżki powideł śliwkowych, 2 łyżki kakao, 1 łyżka przyprawy korzennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka gumy guar
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Bezglutenowe korzenne ciasto z powidłami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki mieszamy z kakao, przyprawą, proszkiem i gumą; odstawiamy.
  • 2. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku. Dolewamy mleko i mieszamy dokładnie.
  • 3. Wsypujemy stopniowo sypkie składniki i miksujemy, na koniec dodajemy krem daktylowy i powidła, cały czas miksując.
  • 4. Przelewamy do formy (użyłam okrągłej silikonowej) i pieczemy ok 35-40 minut w 180 stopniach.
  • 5. Gotowe i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.

Porady

Mąkę migdałową możemy zamienić na zmielone migdały lub inne orzechy. Gumę guar można pominąć. Jeśli nie musimy rezygnować z glutenu, zamiast mąki ryżowej i kukurydzianej możemy użyć zwykłej pszennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (145 ocen)

Ciasto korzenne z powidłami

To może cię zainteresować