Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej

4.5 (169 ocen)

  • 35 min

Są to bardzo smaczne bezglutenowe ciasteczka. Dodałam do nich rodzynki i kaszę jaglaną ekspandowaną. Można podać z mlekiem. Mąka kukurydziana jest w nich lekko wyczuwalna. Dodam też, że są takie lekko sypkie.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki kukurydzianej
    pół szklanki cukru pudru
    2 średnie jajka
    15 dag masła lub margaryny
    pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
    pół szklanki rodzynek
    pół szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej

    Dodatkowo:
    mąka kukurydziana do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę kukurydzianą, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wsypujemy rodzynki i kaszę jaglana, mieszamy i wbijamy jajka, następnie zagniatamy ciasto.
  • 2. Na stolnicy lekko oprószonej mąką kukurydzianą z ciasta odrywamy małe kawałki, toczymy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
  • 3. Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
  • 4. Upieczone ciasteczka są gotowe do podania.

Porady

Z przepisu wyszło mi 30 ciasteczek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Mąka kukurydziana Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować