Bezglutenowa zdrowa baklava

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapraszam na ten zdrowy i pyszny deser.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 szt papieru ryżowego( średnica 18 cm)
    1 szkl orzechów włoskich
    1 szkl daktyli
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka oleju kokosowego
    pistacje do dekoracji

Bezglutenowa zdrowa baklava - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy daktyle na krem. Orzechy miksujemy na mąkę i dodajemy do daktyli razem z miodem. Wszystko mieszamy razem. Olej kokosowy rozpuszczamy i smarujemy nim formę. Do głębokiego talerza wlewamy wodę. Jeden płat papieru ryżowego nasączamy wodą, kładziemy go do formy i pokrywamy go 1 łyżką masy.Powtarzamy do wyczerpiania składników( na wierzchu powinien zostać papier ryżowy. Wierzch baklawy smarujemy olejem kokosowym. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż lekko się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonymi pistacjami. Studzimy i kroimy na porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy