Bezglutenowa tarta z farszem bolognese.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Idealna propozycja na ciepły obiad lub lunch na zimno.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • na ciasto:
    200g mąki (100g skrobi ziemniaczanej i 100g uniwersalnej mieszanki bezglutenowej)
    200g zimnego masła
    2 jajka
    łyżeczka soli

    na farsz:
    400g mielonego filetu z indyka
    puszka krojonych pomidorów
    2 łyżki oliwy
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz i ulubione zioła
    parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Bezglutenowa tarta z farszem bolognese. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto szybko zagnieść i umieścić w lodówce na godzinę.
  • 2. Przygotować farsz: na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodać mięso, podsmażyć aż zmieni kolor z różowego na brązowy. Dodać pomidory w puszce, doprawić, i pogotować kilka minut, odstawić na bok.
  • 3. Po godzinie ciasto wyjąć i wylepić nim formę na tartę. Ponakłuwać widelcem i piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • 4. Wyjąć, równomiernie rozsmarować farsz, posypać parmezanem i włożyć z powrotem do piekarnika, tym razem piekąc w tej samej temperaturze około 15 minut.

Porady

Jeśli nie cierpisz na nietolerancję glutenu, bezglutenową mieszankę zastąp zwykłą mąką pszenną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować