Bezglutenowa tarta z warzywami i serem wędzonym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bezglutenowa tarta z warzywami i serem wędzonym

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    mąka gryczana 3/4 szklanki
    mąka ryżowa 3/4 szklanki
    zimne masło 120 g
    szczypta soli
    jajko 1
    zimna woda 3-4 łyżki

    Farsz:

    cukinia 1/2
    papryka czerwona 1
    cebula czerwona 1
    pietruszka korzeń 1 ( mała )
    czosnek 2 ząbki
    brokuł
    ser twarogowy wędzony 100 g
    ser mozzarella garść
    oliwa do smażenia

    Zalewa

    jajka duże 3
    serek mascarpone 150 g
    sól, pieprz, tymianek, oregano
    ponadto: rucola
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Bezy

Bezglutenowa tarta z warzywami i serem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesypuję do miski, dodaję sól i jajko. Zimne masło kroję w mniejszą kostkę. Wszystkie składniki wyrabiam siekaczem do kruchego ciasta. Dodaję bardzo zimną wodę, mieszam. Ciasto przekładam na stolnicę następnie zagniatam do połączenia składników. Formę do tarty smaruję niewielką ilością masła. Następnie wylepiam spód ciasta. Chodzę w lodówce przez godzinę. W między czasie rozgrzewam piekarnik do temperatury 200 °C i przygotowuję farsz i zalewę jajeczną.

    Oliwę rozgrzewam. Cebulę i czosnek obieram z łupiny. Cebulę kroję w cienkie piórka i podsmażam do miękkości. Czosnek przeciskam przez praskę dodaję na patelnię i redukuję moc palnika, aby czosnek się nie przypalił wówczas zrobi się gorzki. Dodaję pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Cukinię myję i osuszam, następnie ścieram na tarce o grubych oczkach z pietruszką. Brokuł kroję na mniejsze kawałki i gotuję parę minut.

    W czasie przygotowania zalewy jajecznej spód tarty zapiekam przez 10 minut w temperaturze 200 °C. Rozkłócone jajka dokładnie mieszam trzepaczką z serkiem mascarpone. Następnie dodaję przyprawy. Na spód tarty wykładam podsmażone warzywa i zasypuję serem mozzarella. Ser twarogowy wędzony kruszę na wierzch. Całość delikatnie zalewam masą jajeczną i ponownie piekę, aż masa jajeczna się zetnie. Wierzch tarty dekoruję rucola, podaję na ciepło.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować