Bezglutenowa szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Wszystkie składniki podane do ciasta wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. 1/3 ciasta odkładamy do lodówki,a pozostałe ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia.(można tez po prostu ciasto pokruszyć palcami). Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy jabłka.
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ja starłam na tarce do cięcia warzyw w plastry. Starte jabłka posypałam cukrem oraz cynamonem, przemieszałam rękami, więc plastry połamały się w nieregularne kształty.
masa budyniowa:
Masę dobrze zrobić trochę wcześniej aby ostygła. Na mleku gotujemy budyń,w gorącym rozpuszczamy czekoladę, całość studzimy.
wykonanie:
Na podpieczony spód układamy jabłka, następnie masę budyniową i wierzch posypujemy pokruszonym pozostałym ciastem. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na 40 minut.
Komentarze