KREM:
1 serek mascarpone (u mnie z Lidla)
1 mała śmietana 36% - dobrze schłodzona
1 łyżka cukru pudru
ok. 200g dżemu jagodowego (najlepiej domowej roboty)
+
owoce do dekoracji
Beza z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier (po 1 łyżce) stale ubijając. Gdy nasza masa będzie już sztywna i lśniąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Bezy wykładamy łyżką (możemy również masę włożyć do rękawu cukierniczego) na papier do pieczenia. Bezę pieczemy w 140 stopniach przez około 60 minut. Powinna się ładnie upiec i popękać ;]
KREM: Serek mascarpone dokładnie wymieszać z cukrem i dżemem. Śmietanę ubić na sztywno, gdy będzie gotowa, dodawać po 1 łyżce serka z dżemem i cukrem. dokładnie ubijać do połączenia wszystkich składników. Gdy krem będzie gotowy schłodzić go w lodówce (minimum 30 minut).
Porady
Bezy dekorujemy tuż przed podaniem, ponieważ "płyną" ;]
Komentarze