BEZA z jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moje ulubione bezy - rozpływaja się w ustach

  • 2 godz.

Składniki:

  • BEZA
    4 białka
    250g cukru kryształu
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    KREM:
    1 serek mascarpone (u mnie z Lidla)
    1 mała śmietana 36% - dobrze schłodzona
    1 łyżka cukru pudru
    ok. 200g dżemu jagodowego (najlepiej domowej roboty)
    +
    owoce do dekoracji

Beza z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier (po 1 łyżce) stale ubijając. Gdy nasza masa będzie już sztywna i lśniąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Bezy wykładamy łyżką (możemy również masę włożyć do rękawu cukierniczego) na papier do pieczenia. Bezę pieczemy w 140 stopniach przez około 60 minut. Powinna się ładnie upiec i popękać ;]

    KREM: Serek mascarpone dokładnie wymieszać z cukrem i dżemem. Śmietanę ubić na sztywno, gdy będzie gotowa, dodawać po 1 łyżce serka z dżemem i cukrem. dokładnie ubijać do połączenia wszystkich składników. Gdy krem będzie gotowy schłodzić go w lodówce (minimum 30 minut).

Porady

Bezy dekorujemy tuż przed podaniem, ponieważ "płyną" ;]

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy