Beza Pavlova z kiwi

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Słodycz bezy wysuszonej na zewnątrz, mokrej i ciągnącej w środku, została zneutralizaowa przez zielony, kwaskowy mus z owoców kiwi. Dodatek lekko posłodzonej bitej śmietany powoduje, że smaki słodki i kwaśny wzajemnie się uzupełniają, co daje idealne połączenie.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Beza
    • 6 białek
    • 300 g cukru
    • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki octu winnego
    Mus z kiwi
    • 6 kiwi
    • 1 łyżka cukru pudru
    Bita śmietana
    • 1 l śmietanki 30%
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 2 kiwi pokrojone w półplasterki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza Mus Musy

Beza pavlova z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza
    • Białka ubić na sztywno.
    • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając.
    • Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki.
    • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
    • Sztywne białka rozłożyć na narysowane na papierze do pieczenia koło o średnicy ok. 25 cm, boki podnieść do góry tak, aby powstała miska. Prawidłowo ubite białka ładnie się kształtują i zachowują nadany im kształt. Beza trochę urośnie, należy więc zostawić ok. 2 cm wolnego miejsca na obwodzie.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut.
    • Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezę przez 2,5 godziny.
  • 2. Mus z kiwi
    • 6 sztuk kiwi obrać i pokroić, po czym zmiksować z cukrem pudrem.
    • 2 sztuki kiwi obrać i pokroić w półplasterki.
    Bita śmietana
    • Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem.
    • Na upieczony bezowy blat wylać mus z kiwi, trochę zostawić do dekoracji. Krem ma wejść do dołka utworzonego podczas modelowania białek przed pieczeniem.
    • Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, polać ją resztką zielonego musu i udekorować plasterkami kiwi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować